Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Informace, jak tyto stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním souhlasíte s použitím souborů cookie. Více informací. Rozumím Pro správné fungování webu si zapněte javascript.

Informatické myšlení

flag en

Canada Learning Code (CLC) je kanadská dobročinná organizace podporující digitální gramotnost obyvatel jako důležitou dovednost, která nám pomáhá obstát v dnešním světě. Jednou z hlavních myšlenek je umožnit přístup k takovému vzdělání všem skupinám obyvatel, zejména těm, se kterými se tradičně v oblasti IT příliš nepočítá, nebo jinak znevýhodněným (například tělesně nebo jazykově). Zvyšování digitální gramotnosti je podle CLC zásadní investice do budoucnosti země.

Úspěch realizace tohoto plánu můžeme už předběžně vytušit z následujících statistik: od roku 2011 se jejich vzdělávacích programů zúčastnilo v souhrnu přes 600.000 zájemců, uspořádáno bylo více než 10.500 akcí, čas strávený programováním přesáhl 1.700.000 hodin a počet mentorů z řad dobrovolníků, bez nichž by tohle vše nebylo možné, je více než 11.000.

Co čísla napoví, to lépe dokreslí obsah webové stránky, na které se dozvíme, s čím nám CLC pomůže.

Zaprvé je možné se začít sám vzdělávat za využití některého z mnoha workshopů, zaměřených na konkrétní skupiny (děti, ženy, učitelé apod.). Tématem může být tvorba webových stránek nebo únikové hry ve Scratchi, na dívky je zaměřen program o rozpoznávání kyberšikany a obraně před ní a mnohé další. Workshopy je možné absolvovat i online, nejsou tedy omezeny jen na kanadské občany (ovšem nezapomeňte vzít v potaz časové pásmo, ve kterém je uveden začátek kurzu).

procreator ux design studio VzJjPuk53sk unsplash

Zadruhé: pro učitele, rodiče, případně dobrovolníky, kteří by se chtěli na vzdělávání ostatních podílet, jsou připraveny vypracované lekce s cílem zapojit informatické myšlení do výuky nebo her, a to i bez jakýchkoli předchozích zkušeností s programováním. Nejedná se o samostatnou hodinu informatiky, metody a aktivity jsou spíše propojeny s jinými předměty jako je tělocvik, matematika, přírodní vědy nebo hudba. Děti si tak za pomoci dospělých mohou vyzkoušet, jak naprogramovat sled různých zvuků či tónů o různé výšce, délce nebo hlasitosti, ty starší třeba vytvořit digitální model Sluneční soustavy. K některým aktivitám není potřeba žádná elektronika, např. ke hře na roboty - děti se učí, jak si vzájemně dávat jasné instrukce ve správném pořadí s cílem provedení konkrétních úkonů, čímž simulují psaní programů. Všechny lekce obsahují návody, odkazy, vysvětlivky, případně i řešení.

V neposlední řadě je součástí webu blog s články různých autorů. Jsou to často samotní účastníci akcí, pořádaných CLC, kteří čtenáři přibližují svoji zkušenost a zhodnocují přínos kurzů a setkání. Z druhé strany se na totéž můžeme podívat díky příspěvkům dobrovolníků a dalších lidí, kteří se aktivně podílejí na chodu organizace.

Avšak i pro pouhé pozorovatele zvenčí, kteří se neplánují účastnit žádných organizovaných akcí, je zde spousta zajímavých článků informativního charakteru. Průběžně přibývají aktuální témata, v současné době samozřejmě zaměřené na změny ve společnosti spojené s koronakrizí. Najdete zde například text s tipy, jak některé výše zmíněné lekce doma zvládnout s dětmi snadno i jako rodič. Vybrané jsou takové aktivity, ke kterým není potřeba nic složitého, popsané krok za krokem.

S touto tématikou úzce souvisí naše oprávněné obavy z nadměrného vystavování dětí technologiím a naše snahy omezit čas strávený před obrazovkou počítače nebo mobilu narážející na dobu, kdy většina výuky a jiných aktivit probíhala online. Této problematice se v kostce věnuje tento článek.

Na blogu najdeme i rady pro pracující rodiče ohledně organizace a zvládání práce z domova a mnohé další.

Pokud vás tato „ochutnávka“ nalákala a vládnete angličtinou nebo francouzštinou, prozkoumejte webové stránky Canada Learning Code na vlastní pěst a nechte se inspirovat!

 

autor: Jana Čtveráčková

Sdílejte akci:

Zůstaňte v obraze


© Copyright 2018 Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích. Vyrobil Rexonix, corporate design Helena Jiskrová. Pravidla ochrany osobních údajů