Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Informace, jak tyto stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním souhlasíte s použitím souborů cookie. Více informací. Rozumím Pro správné fungování webu si zapněte javascript.

Informatické myšlení

flag en

Lidé by měli o všem přemýšlet v širším kontextu. Díky tomu, že pochopí, jak technologie fungují, si pak umějí sami poradit, když nastanou nějaké technické potíže.

Pavel Pressburg se celý svůj profesní život věnuje tradiční oblasti – pivovarnictví. Stal se dokonce mistrem republiky v čepování piva. Jak sám říká: Pivo je nejstarší kulturní nápoj. Až osm tisíc let zpátky v Mezopotámii zemědělci pravděpodobně vynalezli nápoj, který by se dal nazvat pivem, kaš.  Jaké moderní technologie se využívají při výrobě piva? A proč by měli umět informaticky myslet lidé, kteří se na výrobě, ale i čepování piva podílejí?

Pavel Pressburg (Foto: YouTube)Co vám říká termín informatické myšlení?

Spojil bych si ho s informatikou, ale nevím, co všechno obnáší.

Vysvětluje se jako schopnost myslet jako informatik. Je založeno na principech, při kterých člověk najde problém, analyzuje ho, najde možné způsoby řešení, vybere jeden z nich ten, který se za daných podmínek jeví jako nejlepší, a pak problém vyřeší. Uplatňují se tyto postupy i v tom, co děláte vy?

Ano, to se děje i v našem oboru. Třeba v hospodě se výčepnímu stane, že mu během provozu přestane téct pivo. Taková nešťastná situace. Musí znát výčepní techniku a nápojové cesty, aby si s tím dokázal poradit. Musí vybrat z možností, čím to tak může být. Postupně pak dohledává, vylučuje, až konečně narazí na ten problém. A technickou záležitost by měl umět vyřešit, opravit, zajistit nápravu nebo učinit nějaké další kroky, aby mu teklo pivo a bylo všechno v pořádku.

A při výrobě piva, jakou roli hrají v současnosti technologie a postupy s nimi související?

Proces výroby piva ve velkém pivovaru je vesměs řízený počítači. Sládci jsou dneska spíš operátoři, takže pracují víc s počítačem, než s nějakými hrubými mechanickými nástroji. Výrobu piva samozřejmě musejí znát postaru. Může se totiž stát, že nastane výpadek, a kvůli tomu se pivo přeci vařit nepřestane. Pak musejí přijít zkušenosti sládka. Ten musí umět uvařit pivo i bez té techniky.

Jak tedy vypadá takový proces výroby piva? V čem všem jsou zapojeny moderní technologie?

Od úplného začátku. Když přivezete do pivovaru ječmen na výrobu sladu, kamion je přistavený k laboratoři. Do ječmene se zasunou robotické paže, které naberou vzorky z různé hloubky nákladu. Ty jdou okamžitě do laboratoře, kde se dělají různé rozbory, jestli ječmen nemá plísně, jakou má vlhkost, jaký je obsah škrobů napříč zrnem. Z toho pak totiž vychází cukernatost a kvalita výsledného sladu. Začíná to tedy hned za branou.

A moderní technologie provázejí celý proces výroby piva až do expedice piva z areálu. I když ani tím to nekončí. Dnes rozvážíme pivo převážně v tancích, to je taky nová technologie. Používá se při ní protitlak, aby pivo při přečerpávání nepěnilo.

Jak se proměňují technologie, které se využívají při výrobě piva? Jak tomu bylo v minulosti?

Před první světovou válkou, ale i za první republiky bylo na našem území strašně moc pivovarů různých velikostí. Řada jich zanikla nejprve během válek - zejména obilí bylo třeba na něco jiného, a posléze vinou bolševiků, kteří zlikvidovali pestrost druhů piva a zachovali bůhvíproč jen klasický spodně kvašený ležák. Dnes je malý pivovar téměř v každé čtvrti větších měst. Člověk může ochutnat piva nejrůznějšího typu, třeba ipu, pšeničné pivo, belgické pivo. Ale i přístup k ležáku se liší zemi od země. Například srovnání Česka a Velké Británie. Tam chtějí, aby pivo řetízkovalo, pouštělo bublinky ode dna. To je pro ně známka dobré kvality. My si naopak přejeme, aby bublinky nikam neutíkaly a dělalo to ten říz nebo pěnu. Způsob čepování piva je také důležitý.

Mnohé procesy prodělaly změnu v podobě využitých technologií. To, co se dříve dělalo ručně, dnes nahradí stroje, které ale ovládají stále lidé zaměstnaní v pivovaru.

Proč je podle vás při téhle práci důležité informatické myšlení?

Lidé by se měli ve své profesi dál rozvíjet, neustrnout na tom, co sami v danou chvíli dělají. Pochopit, jak funguje celý proces toho, čeho jsou součástí. U výrobního procesu by to pak mělo být nejen to, co dělají, ale i to, co tomu předchází a co následuje. Když udělají svoji část, měli by vědět, co se s výsledkem jejich práce děje dál. Měli by o všem přemýšlet v širším kontextu a to včetně technologií. Díky tomu, že lidé pochopí, jak věci fungují, a znají třeba i vývoj a historii, jak se vše dostalo do tohoto bodu, umějí si sami poradit, když nastanou nějaké technické potíže, snaží se sami té chybě přijít na kloub dřív, než zavolají nějakou technickou podporu.

Sdílejte akci:

Zůstaňte v obraze


© Copyright 2018 Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích. Vyrobil Rexonix, corporate design Helena Jiskrová. Pravidla ochrany osobních údajů