Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Informace, jak tyto stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním souhlasíte s použitím souborů cookie. Více informací. Rozumím Pro správné fungování webu si zapněte javascript.

Informatické myšlení

flag en

Na začátku listopadu pořádá iMyšlení v Poličce Roboakademii. Lektorkou třídenního kurzu je Hanka Šandová, vedoucí Centra technického vzdělávání Půda v poličské městské knihovně. Hanka je také učitelkou informatiky na Gymnáziu Jana Keplera v Praze. Zeptali jsme se jí, co se to vlastně pod názvem Roboakademie chystá. 

DSC 0055

Roboakademii chystáme jako sérii kurzů výukové robotiky. První část se jmenuje Seznamovací víkend s roboty. Bude pro ty, kteří o robotech uvažují, ale zatím nevědí, jak do toho. Nákup robotů je přece jenom větší investice, a tak je dobré mít si je kde předem osahat, zjistit jejich možnosti a vybrat tak toho vhodného, a hlavně potkat stejně tápající nadšence a mít tak s kým probrat výhody a nevýhody jednotlivých typů. 

IMG 20190808 145852

Koho na Roboakademii zvete? 

Zveme na ni učitele různých stupňů škol, vedoucí informatických a technických kroužků v komunitních nebo mateřských centrech, lektory z DDM. Několik účastníků se přihlásilo také z knihoven. V řadě knihoven je robotika jednou z doplňkových aktivit v rámci komunitního vzdělávání, které knihovny od nepaměti poskytují. 

Z učitelů čekáte hlavně informatikáře? 

Já bych řekla naopak, spíše neinformatikáře ☺. Roboty lze využívat nejen v hodinách informatiky, ale i třeba ve fyzice, matematice, češtině, pracovních činostech, výchovách... Ve světě se výuka stále více přiklání k propojování technologií, přírodních i humanitních věd, umění, tzv. STEAM. Roboti zde fungují buď jako výukový prvek (roboti mají např. různá čidla, dokáží „vnímat“ informace ze svého okolí a buď na ně reagovat nebo třeba sbírat data pro další zpracování), a nebo jako motivace k procvičení nebo prohloubení učiva. Moji studenti hrají třeba pohádky s Ozoboty. Jeden Ozobot je Karkulka, jeden vlk, jeden babička, jeden myslivec. Je třeba podle příběhu rozpracovat text, navrhnout kulisy a kostýmy, rozmyslet a naprogramovat jejich pohyb. Tak lze propojit výuku jazyka nejen s informatikou, ale také třeba výtvarkou nebo i hudebkou. 

IMG 20190628 142411

S kterými roboty se budeme moct na Roboakademii seznámit? 

Pro učitele ze školek a prvního stupně tu budou Beeboti, Blueboti – roboti, kteří se programují stiskem směrového tlačítka a pohybují se ve čtvercové síti, kde mohou plnit různé úkoly. A moji oblíbení Ozoboti. Ozobot je malý autonomní robot, který se vejde do kapsy, je vhodný od předškoláků po dospělé.

S Ozobotem lze řešit úlohy nebo jej programovat s počítačem v blokovém prostředí Ozoblockly, v mobilní aplikaci nebo jen na papíru pomocí barevných fixů nebo skládáním puzzle.

Pro mladší školní věk je určeno  Lego WeDo. To obsahuje kromě konstrukčních prvků také programovatelnou jednotku, motorek a pár senzorů. Pomáhá dětem objevovat svět konstrukcí a jejich programovaní v blokovém prostředí na mobilním zařízení nebo počítači s BlueTooth.

Pro starší děti je vhodný robot mBot. Jedná se o robotickou stavebnici firmy Make Block Je založená na otevřené platformě Arduino. Konstrukční dílky jsou částečně kompatibilní se stavebnicemi Lego, Lego Technics, mBitbeam nebo Merkur.

Další možností  je Micro:bit, vývojová programovatelná deska britské BBC, která má řadu senzorů a aktuátorů již zabudovanou. Programovat se dá v blokovém prostředí, které lze přepínat na editovatelný JavaScript, nebo v micro Pythonu.
IMG 20190628 141430

A ještě jedna otázka. Proč se Roboakademie, tedy aspoň její první část, koná zrovna v Poličce? 

Městská knihovna v Poličce sídlí v budově, kde byla roky nepoužívaná půda. Knihovna se rozhodla pro půdu najít smysluplné využití. Půda díky evropské dotaci prošla rekonstrukcí, a v září  jsme zde otevřeli Centrum technického vzdělávání Půda. Vytvoření těchto prostor a vybavení, moderní učebny a technologického zázemí s roboty, 3D tiskem, laserem a CNC frézkou umožňuje dobrou dostupnost digitálního vzdělávání pro každého i na malém městě.

Každé druhé odpoledne patří veřejnosti. Kdokoli se může přijít podívat, vyzkoušet si, co ho zaujme, a nebo pracovat na svém projektu. Něco tvořit, potkávat se zkušenějšími a nebo zkušenosti nasávat. Otevírací dny doplňují doprovodné, tematicky zaměřené aktivity. Po dohodě připravujeme na míru také programy pro školy, které projeví zájem. Teď v říjnu se s Gymnáziem Polička zapojíme několika akcemi do kampaně CodeWeek a po novém roce chystáme Noc s Asimovem, hackathony, příměstské tábory a další akce. 

Věra Ondřichová

Sdílejte akci:

Zůstaňte v obraze


© Copyright 2018 Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích. Vyrobil Rexonix, corporate design Helena Jiskrová. Pravidla ochrany osobních údajů